Presentació de la guia ‘Puc fer-ho, m’ajudes a explicar-ho? La presa de declaració a infants víctimes de violència sexual’ el 2 d’octubre, vols assistir-hi? Apunta’t ara a la web del CEJFE!

18/09/2023

La guia Puc fer-ho, m’ajudes a explicar-ho? La presa de declaració a infants víctimes de violència sexual té per objectiu reduir la victimització secundària en els nens, nenes, adolescents (NNA) i persones amb discapacitat intel·lectual que viuen un procediment penal relatiu a delictes sexuals; així com apropar la psicologia del testimoni especialitzada en infància i adolescència al sistema judicial.

La proposta parteix d’una realitat social i jurídica en què molts equips judicials no disposen dels mitjans materials i professionals per abordar aquest tipus de delictes, de manera que deixen exposats/ades a una revictimització a centenars de nens/es i adolescents.

La guia és fruit del treball col·laborador entre els tres principals col·lectius professionals de l’àmbit jurídic que intervenen en els processos d’exploració de NNA víctimes o testimonis: jutges i jutgesses, ministeri fiscal i responsables de les defenses lletrades. A tal efecte, el TSJC, la Fiscalia Superior de Catalunya i el Consell de l’Advocacia Catalana van nomenar una representació paritària en el grup de treball, que ha vetllat per integrar els elements de la ciència forense amb la pràctica judicial a partir del treball principal de Montserrat Bravo Correa, Doctora en Psicologia, experta en violència sexual, masclista i infància/adolescència en risc i de Carme Guil Román, Magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona.

Destinataris

Jutges/esses, fiscals, lletrats/ades i altre personal de l’Administració de Justícia, metges/esses forenses, advocats/ades i altres col·lectius relacionats amb el món de la justícia, professionals de l’àmbit universitari i estudiants, i altres entitats i persones interessades.

Programa

16.30 h Inauguració

Encarna Bodelón González
Directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Departament de Justícia, Drets i Memòria

16.40 h Els serveis especialitzats en l’atenció a nens, nenes i adolescents víctimes de violència sexual

Maria Isabel Carrasco i Panadés
Cap del Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de Tarragona. Departament de Drets Socials

Salvador Miquel i Estrada
Cap del Servei de Suport a l’Execució Penal. Departament de Justícia, Drets i Memòria

Carme Avilà Molina
Metgessa forense del partit judicial de Mataró. Departament de Justícia, Drets i Memòria

Modera: Rubén Sánchez Ruiz
Subdirector de Sensibilització i Prevenció. Departament d’Igualtat i Feminismes

17.35 h Presentació de la Guia Bon tracte en l’exploració judicial a nens, nenes i adolescents víctimes de violència sexual

Montserrat Bravo Correa
Doctora en Psicologia. Equip Funcional d’Expertesa de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. Programa SAVAS/DGAIA Girona

Carme Guil Román
Magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona

Félix Martín González
Fiscal de l’Audiència Provincial de Barcelona

Pilar Tintoré Garriga
Advocada especialitzada en dret de família i infància internacional

Modera: Marc Cerón Riera
Subdirector General de Formació i Recerca del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Departament de Justícia, Drets i Memòria

18.30 h Cloenda

Iolanda Aguilar Juncosa
Secretària per a l’Administració de Justícia. Departament de Justícia, Drets i Memòria

Inscripcions

Les inscripcions es realitzen a través del portal del CEJFE fins el 28 de setembre 2023, inclòs.

Modalitat presencial – Codi: 9/1/2023

Modalitat virtual – Codi: 9/2/2023

Certificació

La participació a la jornada dona dret a un certificat d’assistència.