Nova Llei de Seguretat Viària – en vigor el proper 9 de maig

08/04/2014

Avui s’ha publicat al BOE la nova Llei de Seguretat Viària, que entrarà en vigor el proper 9 de maig. Les principals novetats que inclou la nova normativa són les següents:

 

 • 1000€ i 6 punts menys de sanció per conduir havent consumit drogues o per duplicar la taxa d’alcohol.
 •  Noves infraccions. S’introdueixen com a noves infraccions:
 1. la realització d’obres a la via pública sense comunicació prèvia a l’autoritat responsable de la gestió del trànsit,
 2. la caiguda de la càrrega d’un vehicle
 3. l’incompliment de les condicions de circulació d’una autorització
 4. impedir les tasques de control dels centres d’ensenyament i de reconeixement de conductors
 5. causar danys a les infraestructures viàries deguts a la massa o dimensions del vehicle
 • Sistemes de seguretat per a menors. La nova Llei recull una referència oberta als criteris d’edat o de talla (que s’hauran de desenvolupar reglamentàriament). D’aquesta manera, la Llei permet que es pugui prohibir reglamentàriament l’ocupació de seients davanters o del darrere per part dels menors en funció de la seva edat o talla.
 • S’immobilitzaran els cotxes que no portin els sistemes de retenció infantil quan siguin preceptius per l’edat i talla dels nens que hi viatgen a dins.
 • Es matricularan els vehicles estrangers. Els estrangers residents a Espanya estaran obligats a matricular els seus vehicles al nostre país, o bé inscriure’ls al registre de la DGT. Per sii els conductors estrangers cometen infraccions a les carreteres d’aquí, s’estableix un procediment per recavar les seves dades en el país d’origen de la UE.
 • Prohibits els detectors de radars, amb multa de 200€ i retirada de 3 punts.
 • S’immobilitzaran els vehicles que incompleixen les condicions d’autorització de transport o bé per conduir un vehicle pel qual s’exigeix el permís de la classe C o D si no es té autorització.
 • Ciclistes: menors de 16 anys, sempre amb casc, en zones urbanes i interurbanes. Aquest punt s’ha de desenvolupar reglamentàriament.

 

Si voleu, podeu consultar el text complet de la Llei, publicada al BOE del 8 d’abril de 2014.