Els advocats i les advocades que exerceixen a Catalunya ja poden accedir als centres penitenciaris amb l’ordinador per preparar els judicis

26/09/2023

La mesura ha començat a Brians 1 i s’estendrà progressivament a la resta de centres penitenciaris, abans del 15 de novembre

L’acord entre la conselleria de Justícia, Drets i Memòria i el Consell de l’Advocacia de Catalunya fa possible desbloquejar una reivindicació històrica dels professionals de l’advocacia: l’accés amb ordinador portàtil als centres penitenciaris. Es tracta d’una mesura pionera al conjunt de l’Estat, que té com a objectiu reforçar el dret a una defensa justa dels interns dels centres penitenciaris.

Al llarg del mes d’octubre la mesura es farà extensiva a Wad-Ras, Brians 2, Joves, Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric; i al novembre, a Quatre Camins.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna, juntament amb la consellera de Justícia, Gemma Ubasart i González, i el secretari de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, van explicar el passat divendres 22 de setembre en roda de premsa aquesta mesura, que es va començar a treballar abans de l’estiu.  

Les comunicacions amb ordinador entre lletrats i clients es continuen fent de dilluns a diumenge als locutoris ordinaris, situats a la zona de visites d’advocats dels centres, d’acord amb l’horari regimental establert per cadascun dels centres.

Els ordinadors no poden tenir connexió a internet i està prohibida també l’enregistrament o emissió en línia d’imatges o de so dins les instal·lacions de la presó. Així mateix, l’ordinador ha de portar la càmera web tapada i, durant el trajecte als locutoris, l’aparell ha d’estar apagat i dins una bossa o maletí. Així mateix, queda igualment restringida l’entrada de qualsevol altre dispositiu electrònic, com ara mòbils o tauletes.

Per tot això, cal que l’advocat/da que vulgui acollir-se a la visita assistida amb ordinador portàtil signi AQUEST DOCUMENT de compromís de compliment dels requeriments de seguretat.