Comunicat de la Comissió de DDHH de l’ICATER condemnant la mort de l’advocada kurda Ebru Timtik després de 283 dies en vaga de fam

31/08/2020

(foto: Halkın Hukuk Bürosu)

 

La Comissió de defensa dels DDHH del Col·legi d’Advocats de Terrassa manifesta l seu rebuig i indignació per la mort de l’advocada kurda EBRU TIMTIK de 42 anys en un hospital d’Istanbul després de 238 dies en vaga de fam per demanar un “judici just” i que se li revoqués la condemna a 13 anys de presó per presumpta pertinença a una organització terrorista. L’Associació d’Advocats Progressistes d’Istanbul (Turquia) va denunciar, que en el procés hi va haver falta de transparència i parcialitat del tribunal a l’hora d’acceptar la declaració de testimonis anònims, així com,  la impossibilitat que va tenir la defensa, per accedir a les proves.

 

La defensa de Timtik va presentar un recurs d’apel·lació que el Tribunal Regional de Justícia d’Istanbul va rebutjar a l’octubre, cosa que confirmava les condemnes per ella i altres processats a penes que oscil·len des dels tres fins als divuit anys de presó per terrorisme. El Tribunal Suprem del país té pendent resoldre un segon recurs.

 

Davant del rebuig dels tribunals, Timtik es va declarar en vaga de fam el 2 de gener, juntament amb l’advocat Aytac Unsal. L’objectiu de la protesta era “reforçar la seva demanda de processos justos a l’administració de justícia de Turquia” i ja en aquell moment, tots dos van insistir que “persistirien” en el dejuni fins i tot, si comportava la mort. A finals de juliol Timtik i Unsal van haver de ser hospitalitzats davant del deteriorament de la seva salut.

 

Eren Keskin, la vicepresidenta de l’associació de drets humans IHD va manifestar “… s’ha arribat al cim de la injustícia. No oblideu que us pot passar demà. No us quedeu callats, alceu la veu“,

 

Erinç Saçkan, president del col·legi d’advocats d’Ankara  va manifestar també :..”No han escoltat durant mesos els crits per a un judici just. Es van tapar les orelles i els van donar l’esquena. Han matat la justícia i la consciència”, ha reaccionat

 

Timtik és la quarta persona kurda presa a Turquia que mor aquest any en vaga de fam, després de la mort de dos músics de la banda Grup Yorum, que havien estat prohibits i exigien justícia i “judicis justos” també.

 

La mateixa Unió Europea amb el seu “doble discurs” ja ha denunciat, en diverses ocasions, les deficiències pròpies del Sistema Judicial turc

 

No entenem com en aquesta Europa suposadament “democràtica” i baluard històric de revoltes per a la llibertat i els DDHH, es deixi morir a persones que reclamen el compliment de tots els drets fonamentals que fonamenten la dignitat humana.

 

Com a advocats i advocades que defensem els drets humans de totes les persones, sense cap discriminació, no podem consentir que per interessos polítics, la JUSTICIA , no es tregui la vena dels ulls i els estats actuïn de forma arbitraria.

 

COMISSIÓ DEFENSA DELS DDHH DEL COL·LEGI D’ADVOCATS DE TERRASSA

30 d’agost de 2020