Entrega dels Premis “Valors” en el 1r Dia de l’Advocacia Catalana

19/09/2014

El Consell de l’Advocacia Catalana va celebrar ahir la primera edició dels Premis ‘Valor’, uns guardons que distingeixen les persones que s’han destacat per defensar els drets humans i que amb la seva feina, des de diferents àmbits professionals, han contribuït a lluitar contra les injustícies.

Els guardonats en la primera edició d’aquests premis són: L’advocat francès Robert Badinter, principal impulsor de l’abolició de la pena de mort a França; l’advocat català Eduard Sagarra, president de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya i els periodistes Antonio Baquero, Michele Catanzaro i Àngela Biesot, que van destapar el cas Óscar Sanchez, el renta-cotxes de Montgat injustament empresonat a Itàlia.

Durant l’acte, celebrat ahir a la tarda a l’Auditori de La Pedrera, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Àngel Gimeno, ha estat l’encarregat de lliurar el Premi a Robert Badinter, mentre que el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha lliurat el premi a Eduard Sagarra. L’equip d’investigació de El Periòdico ha rebut el premi de mans del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper.

Els premiats han rebut una escultura commemorativa en bronze creada per l’artista Mercè Riba. L’acte, presentat per la periodista Marta Cailà, s’ha celebrat aquest dijous, 18 de setembre, a l’Auditori de la Pedrera.

Aquests són els mèrits reconeguts als premiats:

  • Robert Badinter, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa

o Nascut al març de 1928 a París, és advocat, professor universitari, assagista i polític francès. Va ser ministre de Justícia de França fins el 1986 i durant el seu mandat va aconseguir abolir la pena de mort a França, el 9 d’octubre de 1981. President del Consell Constitucional de la república Francesa entre 1986 y 1995, és reconegut internacionalment per la seva lluita a favor de la reinserció de persones preses i contra la pena de mort. Al novembre de 2003 és designat pel Secretari General de les Nacions Unides, Kofi Annan, per formar part del grup d’experts internacionals encarregats de proposar una reforma de les Nacions Unides. Va presidir el Tribunal d’Arbitratge i Conciliació de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) des de la seva creació fins al 2013.

o Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa per impulsar el respecte a la vida, la confiança en les persones, la reinserció dels presos i el dret a les segones oportunitats.

  • Eduard Sagarra, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Solidària

o Nascut el novembre de 1947, és advocat en exercici des de 1972 i professor titulat de Dret Internacional de la Universitat de Barcelona i d’ESADE. Des de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE), que presideix des de 2009, ha contribuït a difondre els propòsits i els principis de les Nacions Unides, i a defensar els drets humans i les llibertats fonamentals de totes les persones, així com a sensibilitzar la societat catalana sobre la importància del manteniment de la pau, la seguretat internacional i el desenvolupament. Anteriorment va presidir el Consell Català del Moviment Europeu, associació pluralista i independent integrada dins el Moviment Europeu Internacional, des d’on va promoure l’establiment de la Carta dels Drets Humans de la Unió Europea que garanteix les llibertats de pensament, de reunió i d’expressió, com també el lliure exercici de diferents ideologies polítiques.

o Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Solidària per promoure en la nostra societat els valors de la tolerància, la convivència, la comprensió, la solidaritat i la cooperació entre tots els pobles i totes les persones del món, sense tenir en compte la seva raça, el sexe, l’origen, la nacionalitat ni l’orientació religiosa o política.

  • Antonio Baquero, Michele Catanzaro i Àngela Biesot, Premi ‘Valor’ al Periodisme d’Investigació’

o L’equip de investigació de El Periòdico que va destapar els errors policials i judicials que van portar a una persona innocent a passar 626 dies en una presó italiana, acusada de narcotràfic. El reportatge d’investigació dels tres periodistes va culminar amb l’alliberament del renta-cotxes de Montgat, Óscar Sánchez, detingut i empresonat a Nàpols per una confusió, en haver-li suplantat la identitat un narcotraficant. En descobrir-se la veritat, Óscar Sánchez va ser alliberat i exculpat de tots els càrrecs que se li imputaven.

o Premi‘Valor’ al Periodisme d’investigació per promoure el treball d’ investigació, la recerca de la veritat i, en definitiva, la Justícia.