El TS avala el desnonament per precari d’una dona que tenia atribuït l’ús en procediment de divorci, perquè la hipoteca executada era anterior al matrimoni
La Sala 1a del Tribunal Suprem, en sentència de data 6 de març de 2015, ha estimat el recurs interposat per l’adjudicatari d’un habitatge en procediment d’execució hipotecària, en el sentit de decretar que no es pot oposar el dret d’ús atribuït en divorci quan la hipoteca executada es va constituïr en un moment anterior al matrimoni (l’habitatge era de titularitat privativa de l’altre cònjuge).
Segons la doctrina jurisprudencial, establerta per sentència del TS del 14 de gener de 2010, el dret d’us del domicili familiar concedit per sentència no és un dret real, sinó un dret de caràcter familiar, la titularitat del qual correspon al cònjuge al qui se le atribueix la custòdia. Aquest deret no imposa més restriccions que la limitació de disposar del bé imposada a l’altre cònjuge, concretada en el fet que sigui necessari el consentiment del cònjuge titular del dret d’ús per a tots els actes de disposició de la vivenda.
En aquesta cas, però, la sentència argumenta que l’esposa no podia haver donat el consentiment per a la constitució de la hipoteca perquè la pròpia constitució de la mateixa es va produïr ABANS del matrimoni, essent un negoci perfectament vàlid. Així que no és aplicable l’article 669.2 de la LEC i per això es decreta el desnonament per precari.